Veniturile din chirii şi arende, supuse la plata CAS

locuinte_anlPotrivit unor modificări ale Codului Fiscal, persoanele care obţin venituri din chirii sau arendă vor plăti contribuţii la asigurările de sănătate, pe lângă impozit.

Guvernul a publicat la sfârşitul săptămânii trecute mai multe modificări ale Codului Fiscal.

Acestea prevăd obligativitatea plăţii contribuţiilor la asigurările de sănătate pentru persoanele care au venituri din chirii sau arendă.

Persoanele respective plăteau deja impozit pe venit, însă de acum vor plăti şi contribuţia la asigurările de sănătate, însă doar în anumite limite.

Contribuţia la asigurările de sănătate (CASS) de 5,5% se aplică aşa-numitei baze de impozitare.

Baza se calculează ca diferenţa dintre venituri şi cheltuielile efectuate pentru realizarea veniturilor respective.

În cazul în care astfel de cheltuieli nu pot fi susţinute de documente, ca în cazul chiriilor la locuinţe, baza de impozitare reprezintă trei sferturi din venitul declarat, un sfert din venit fiind considerat cheltuială deductibilă.

Plată în tranşe

Baza de impozitare nu poate fi însă mai mică de 800 de lei, actualul salariu minim pe economie, şi nu poate depăşi cinci salarii medii brute pe economie.

Ultimul salariu mediu brut pe economie anunţat de Institutul Naţional de Statistică pentru luna iulie este de 2.259 de lei.

Asta înseamnă că persoanele care au venituri din chirii şi arende vor plăti CASS, în medie pe lună, între 44 şi 620 de lei.

Termenele de plată diferă însă de la lunar la trimestrial sau semestrial, în funcţie de dimensiunea si specificul activităţii aducătoare de venituri.

De exemplu, persoanele care realizează venituri din închirierea de camere în scop turistic în locuinţă proprietate personală, precum cele mai multe dintre gazdele de la mare sau de la munte, vor plăti contribuţiile pentru sănătate în două tranşe egale: până la data de 25 iulie şi respectiv 25 noiembrie.

Preluat de pe: ROMANIA – ACTUALITATI

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns