UDMR Covasna a sesizat FIFA privind atitudini antimaghiare la meciul România – Ungaria

unguri_RZV_3634875c22_thumb_630_380UDMR Covasna a sesizat FIFA privind „atitudini antimaghiare” la meciul România – Ungaria, cu referire la faptul că suporterii români au scandat „ca maghiarii să părăsească ţara”.

Serviciul de asistenţă juridică pentru minorităţi „Mikó Imre” din cadrul UDMR Covasna a trimis o scrisoare preşedinţiei FIFA în care atrage atenţia asupra unor „atitudini antimaghiare” la meciul România-Ungaria, disputat, vineri, pe Arena Naţională din Bucureşti.

Semnatarii scrisorii, respectiv preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, totodată, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, şi deputatul Marko Attila îşi exprimă regretul că „din nou” trebuie să apeleze la FIFA din cauza unor suporteri români care au dat dovadă de „atitudini antimaghiare”.

„Din păcate nu este vorba de cazuri izolate, ci în ultima perioadă a devenit o obişnuinţă ca la meciurile de fotbal să se scandeze ca maghiarii să părăsească ţara”, se subliniază în scrisoare.

„Este inacceptabil pentru noi ca în timp ce urmărim la televizor meciul, să vedem că unii vor să ne alunge din ţară. Dacă se întâmplă astfel de lucruri, de fiecare dată trebuie să avem o reacţie fermă. Nu putem tolera ca meciurile de fotbal sau oricare alt eveniment sportiv să fie spaţiul învrăjbirii, intoleranţei şi al urii”, precizează semnatarii scrisorii.

De asemenea, cei trei lideri ai UDMR Covasna menţionează că, în repetate rânduri, au subliniat că prin aceste apeluri scopul lor nu este de a ţine publicul departe de evenimentele sportive, ci doar vor stadioane cu suporteri civilizaţi.

„Iar pentru aceasta este nevoie de măsuri concrete, de schimbarea mentalităţii şi al comportamentului”, se mai arată în comunicat.

Semnatarii scrisorii susţin, de asemenea, că astfel de evenimente lasă urme „adânci” în comunitatea maghiară din Transilvania, slăbesc sentimentul de siguranţă ale maghiarilor, stârnesc frică şi neîncredere.

În aceste condiţii, liderii UDMR Covasna cer FIFA să semnaleze, prin luarea unor sancţiuni aspre, că sportul nu înseamnă ură, ci respect.

Reprezentativa României a învins, vineri seară, pe Arena Naţională, cu scorul de 3-0 (2-0), selecţionata Ungariei, într-un meci contând pentru grupa D de calificare la Cupa Mondială din 2014, din Brazilia.

Preluat de pe: MEDIAFAX

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns