Rosia…Mortala

adevarul-despre-rosia-montana-proiectul-minier-rmgc-gabriel-resources-metale-rare-wolfram-uraniu-aur-argint-explorare-exploatare-galerii-miniere-pretioase-romane-rostirea-roSa ma scuzati daca sunt lipsit de modestie, da’ despre Rosia Montana am scris si eu un articol in ziarul ,,Sensul Ramnicean”, acum catva timp, mai exact in 17.11.2011. Articolul se numea,,Manipularea si beneficiile ei” si continea o parere personala a situatiei de la acel moment despre subiectul in cauza. Am fost tentat sa postez acel articol, dar cred ca ar fi maai potrivita o parere actuala despre asta. Asa ca, imi permit sa-mi dau (din nou!) cu parerea.
Treaba asta cu aurul de la Rosia Montana a fost rostogolita, amanata de toate guvernele Romaniei si nici unul n-a vrut sa-si asume raspunderea pentru asemenea proiect. Acum, cu elanul de copilot care-l caracterizeaza, Ponta a vrut sa arate ca are ,,cojones”, si ca, iata taie in sfarsit acest ,,nod gordian” al politicii romanesti. A semnat cu RMGC acodul de incepere a exploatarii. Adica a muscat din marul otravit cu cianura, oferit de respectiva companie. L-am urmarit deunazi pe directorul RMGC la un post tv chinuindu-se sa ne explice cate avantaje ar aduce exploatarea, cata grija vor avea de mediu, iar poluarea are sanse infime sa se produca sau cate locuri de munca si cata redeventa (6% !!) ar reveni statului roman…Tabele, grafice, cifre…Mi-a atras atentia expresia faciala a acelui domn, mai exact expresia ochilor lui. Fixa, fara nici o urma de entuziasm, de implicare, ca si cum executa mecanic o comanda, o sarcina obisnuita de serviciu. M-am gandit ca, daca vrea neaparat sa ne impresioneze, respectivii ar fi trebuit sa ne spuna o poveste frumoasa gen ,,Mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana! Fiti profesionisti, ce dracu’!” sau macar ,,Minte-ma frumos”. Istoria acestui proiect minier a evoluat iata, de la simple articole in reviste gen ,,Formiula AS”, unde se descriau frumusetile zonei, importanta ei culturala, la reclamele ipocrite ale RMGC cu oameni care voiau sa munceasca dar n-aveau unde si abia asteapta sa se deschida exploatarea din zona, etc…Sau cum se pot muta oamenii din zona intr-un cartier de case frumos aliniate la margine de oras. Si unii au cedat, pentru ca li s-au oferit bani buni pentru a pleca din locul unde au trait de-o viata, din locul unde au ingropati parintii, bunicii…Dar cred ca nu e cazul sa fiu atat de patetic, ca doar banii cumpara totul: si mere si pere si varza si suflete si constiinte, de-a valma. Este un calcul strict economic aici, care n-are de-a face deloc cu dulcegariile legate de spiritualitate, traditii, istorie…de-astea. Orice s-ar spune, inainte de folosirea efectiva a cianurii, acest proiect ne-a otravit deja sufletele. Si n-as vrea sa fiu pesimist dar cred ca protestele din Piata Universitatii sau din alte piete sunt cam tarzii si inutile. Toate organizatiile si asociatiile gen ,,Salvati Rosia Montana” sunt precum zice poetul:,,Enigmatici si cuminti, terminandu-si rostul lor…”.Adica au luat niste bani pentru infiintare si functionare, au facut oarece afise, bannere si dezbateri pe Facebook pe bani putini, chiar si proteste, pentru a salva impresia de pasivitate, dezinteres si ignoranta a unui intreg popor. Iar rostul lor s-a terminat si compania s-a saturat sa fie discreta si sa sponsorizeze atatea fara rost…
In consecinta, spun iarasi, cum am spus si in 2011: Acest proiect se va face oricum! Cu referendum sau fara, atata timp cat vor exista clisee de gandire precum cele ce urmeaza. Da-i dracu’ de munti! Ce daca vor disparea vreo cativa? Mai avem destui! Da-o dracu’ de cianura! Dupa noi, potopu’! Io s-o duc bine acu’…Ce treaba are toata tara cu aia din Rosia Montana? E doar treaba lor, ca pe ei ii afecteaza!…Si p-aia cu protestu’, bagati-i dracu’ pe toti la duba!

Autor: Viorel Dodan

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns