Proiectul Roşia Montană „trebuie respins de urgenţă”

Romania's PM Ponta addresses media during report about budgetary state of country at Victoria palace in BucharestSoluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la Senat, apoi şi la Cameră, a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la Senat, apoi şi la Cameră, adăugând: „Şi cu asta, basta!”.

Potrivit Mediafax, Victor Ponta a spus că, având în vedere poziţiile exprimate de grupurile politice, soluţia în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi şi la Camera Deputaţilor.

Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, că el consideră că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi, în opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind că sentimentul public contrar e mai important decât datele tehnice.

„Doresc să fac o declaraţie în nume strict personal. Având în vedere calitatea mea de preşedinte al Senatului, de preşedinte al PNL, e o declaraţie care nu angajează strict Senatul şi nici PNL. Am un punct de vedere ferm şi definitiv conturat în legătură cu proiectul Roşia Montană”, a spus Crin Antonescu.

El a adăugat că va explica de ce şi-a conturat un punct de vedere chiar înaintea dezbaterilor din comisiile parlamentare asupra proiectului.

„Cred că proiectul exploatării la Roşia Montană nu poate fi susţinut, proiectul fie ar trebui retras. Eu cred că trebuie respins”, a precizat Crin Antonescu.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a mai declarat că „un proiect atât de mare” precum cel de la Roşia Montană ar trebui să fie susţinut de iniţiator, adică de guvern, el amintind însă că premierul Ponta a spus că va vota împotriva legii, ca deputat.

Întrebat fiind de către jurnalişti cum i se pare poziţia liderului PNL, Victor Ponta a spus că ”nu mă pot supăra absolut deloc”.

„Până la urmă domnul preşedinte Băsescu, în 2009, a susţinut proiectul Roşia Montană că avea alegeri prezidenţiale.

„Domnul Antonescu nu-l mai susţine în 2014 că are alegeri prezidenţiale.

„Astea sunt lucruri politice, important e că atâta timp cât există în mod clar o majoritate împotriva proiectului, nu mai are rost să mai pierdem foarte mult timp”, a mai spus Victor Ponta.

CE „urmăreşte dezbaterile din România cu privire la Roşia Montană”

Comisia Europeană urmăreşte dezbaterile din România cu privire la Roşia Montană, pentru a se asigura de respectarea legislaţiei europene în domeniu, după cum a spus purtătorul de cuvânt al comisarului pentru mediu, Joe Hennon, corespondentului Radio România la Bruxelles, Sorin Croitorescu, până în acest moment, nu există semnale de încălcare a reglementărilor europene.

„Vom ţine legătura cu autorităţile române şi vom cere clarificări. De altfel, am fost şi până acum în contact şi autorităţile ştiu că sunt obligate să respecte anumte tipuri de legi comunitare.

„Trebuie să existe standarde de securitate, garanţii financiare, proceduri de informare în zonă şi multe altele, cum ar fi de pildă protejarea resurselor de apă. Rolul Comisiei este de a se asigura că statele membre respectă legea dar punerea în aplicare apropriu-zisă a proiectului este de comptenţa autorităţilor din ţara respectivă”. a mai spus purtătorul de cuvânt al comisarului pentru mediu, Joe Hennon.

Preluat de pe: ROMANIA – ACUTALITATI

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns