Probleme nerezolvate la început de an şcolar

copii miciLipsa cadrelor de specialitate, a avizelor sanitare, a toaletelor, şantiere deschise şi după prima zi de şcoală, sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă învăţământul.

În ciuda numărului mare de şcoli care nu au obţinut avizul sanitar de funcţionare, procentul acestora din total a mai scăzut faţă de anii trecuţi – transmite de la ministerul educaţiei, reporterul Cristina Iliescu.

Procedura de avizare continuă şi după 16 septembrie, arată ministrul Remus Pricopie, care spunea astăzi că în noul an şcolar situaţia s-a îmbunătăţit cu aproximativ 5%.

„Ştiţi bine că aceasta este o problemă veche a şcolilor din România, iar ea este determinată în primul şi primul rând de infrastructura la nivelul fiecărei comunităţi, în special în mediul rural; acolo unde nu avem canalizare şi apă curentă, nu se pot obţine, conform legii, avizele sanitare.

„Ca o radiografie a momentului, vorbim de 76%, aproximativ 76% dintre şcoli. Diferenţele sunt destul de mari între judeţe. Astfel, avem judeţe care au 97-98% dintre şcoli autorizaţie sanitară şi avem judeţe unde vorbim de 30-40%” a mai spus Remus Pricopie.

Ca de fiecare dată, anul şcolar începe cu o grămadă de probleme rămase nerezolvate.

Inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti prezintă astăzi, în ultima zi de vacanţă, situaţia din unităţile de învăţământ pe care le coordonează.

Corespondenţii Radio România Actualităţi transmit informaţii din ţară.

În Timiş, toate şcolile se vor deschide luni, informează Alina Bujancă, dar zece la sută din acestea nu sunt avizate sanitar, în principal din cauza lipsei apei potabile.

În unele şcoli, şantierele continuă şi săptămâna viitoare, după prima zi de şcoală.

Pentru aproximativ 800 de catedre, nu s-au găsit dascăli, aşa că directorii de şcoli vor apela chiar şi la cadre didactice necalificate sau la pensionari.

Condiţii proaste în multe şcoli

Autorităţile din Dolj spun că mai bine de 25 la suta dintre şcolile din judeţ nu pot primi avizul sanitar de funcţionare, pentru că au toaletele în curte sau chiar mai departe de curtea scolii, după cum transmite corespondentul Florin Chiru.

Un caz deosebit este cel al şcolii din localitatea Izvoare, acolo unde toaleta se află peste stradă şi nu este prevăzută cu fosă septică.

Deşi a fost construită în urmă cu şapte ani, cu 1,7 miliarde de lei, toaleta este încă nefuncţională.

Inspectorul şcolar general Georgică Bercea a mai declarat că din cele 587 de structuri scolare, doar 117 au asigurată paza, în 175 dintre ele fiind montate sisteme de supraveghere video.

În ciuda numărului mare de şcoli care nu au obţinut avizul sanitar de funcţionare, procentul acestora din total a mai scăzut faţă de anii trecuţi.

Procedura de avizare continuă şi după 16 septembrie, arată ministrul Remus Procopie, care spunea astăzi că în noul an şcolar situaţia s-a îmbunătăţit cu aproximativ 5 procente.

Abonamentele de transport „neachitate încă”

În Sibiu, aproape o treime dintre profesori şi învăţători sunt suplinitori, iar în peste un sfert dintre şcoli se desfăşoară învăţământ simultan, adică elevi din clase diferite studiază împreună, transmite Carmen Vulcan.

Problema deficitului de cadre didactice a fost rezolvată şi în Bucureşti, cu dascăli pensionari sau care predau a doua specialitate şi doar aproape un procent şi jumătate din catedre sunt ocupate de neprofesionişti, dă asigurări Inspectoratul Şcolar Municipal.

În Covasna, programul „Cornul şi laptele” nu va fi activ din primele zile ale noului an şcolar, pentru că firma care a câştigat licitaţia a dat faliment. Consiliul Judeţean a derulat, în schimb, programul „Primul ghiozdan”, prin care fiecare boboc în clasa pregătitoare a fost sprijinit în pregătirile pentru şcoală.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean dă asigurări că nu vor mai fi problemele de anul trecut cu decontarea cheltuielilor de transport şi se caută şi soluţii pentru a stinge datoriile restante, după cum transmite Oana Negrea.

Ministerul educaţiei datorează elevilor din judeţul Covasna aproape două milioane de lei pentru abonamentele de navetă.

Ultimul decont, în valoare de 640.000 de lei, a acoperit restanţa până în luna noiembrie a anului trecut, iar elevii nu exclud posibilitatea de ieşi în stradă, aşa cum au făcut şi în urmă cu câteva luni.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna a menţionat că ministerul educaţiei a prevăzut din acest an şcolar reguli mult mai clare în ce priveşte naveta elevilor, care nu mai dau posibilitatea firmelor de transport să facă jonglerii cu preţul.

Prin urmare, abonamentele vor fi decontate la timp şi se vor căuta soluţii pentru plata restanţelor până la sfârşitul acestui an.

Preluat de pe: ROMANIA – ACTUALITATI

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns