Pondere mai mică a mediei gimnaziale la admiterea la liceu

repartizare_liceu_2013__admitere_liceu_2013__edu_ro__repartizare_licee_2013_edu_ro_05589000Potrivit ministerului educaţiei, media obţinută la Evaluarea Naţională va avea o pondere mai mare în calculul mediei de admitere la liceu, respectiv de 75%, faţă de 50% până acum.

Ministerul Educaţiei a decis ca, din anul şcolar 2013 – 2014, media celor 4 ani de gimnaziu să conteze la admiterea în liceu în proporţie de 25%, şi nu 50% ca până acum.

Potrivit unui comunicat de presă, media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a va avea însă o pondere mai mare în calculul mediei finale, respectiv 75%, faţă de 50%.

Decizia a fost luată în urma analizării situaţiilor şcolare de la finalul clasei a VIII-a, informează Agerpres.

Potrivit ministerului, s-au constatat diferenţe semnificative între mediile mai mari, obţinute de elevi în şcoală, pe parcursul gimnaziului, şi mediile mai mici de la Evaluarea Naţională.

„Cele mai multe situaţii (59,52% din unităţile de învăţământ) relevă diferenţe de 2 până la 2,5 puncte între felul în care au fost evaluaţi elevii pe parcursul gimnaziului şi media de la evaluarea naţională a acestora. Această ruptură între cele două tipuri de evaluare a fost identificată în 25 de judeţe. În alte 6 judeţe diferenţele sunt şi mai mari”, se arată în comunicat.

Potrivit datelor, numai în Bucureşti şi Brăila se înregistrează un raport normal între evaluarea la clasă şi Evaluarea Naţională.

Reprezentanţii ministerului susţin că o situaţie îngrijorătoare o reprezintă şi faptul că 35.000 de elevi, din totalul celor care au participat la Evaluarea Naţională, nu au reuşit să obţină minim 5.

De asemenea, abandonul şcolar este un fenomen întâlnit mai ales la trecerea de la învăţământul gimnazial la cel liceal şi este direct proporţional cu eşecul şcolar înregistrat în urma Evaluării Naţionale.

Preluat de pe: ROMANIA – ACTUALITATI

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns