Piaţa europeană „va fi liberalizată pentru vinul moldovenesc”

dacian-ciolos[corner-ad id=1]Vinul din R. Moldova va trebui să răspundă tuturor normelor Uniunii Europene, a declarat comisarul european Dacian Cioloş.

Piaţa europeană va fi liberalizată, în următoarele câteva luni, pentru vinul moldovenesc, care va trebui însă să răspundă tuturor normelor Uniunii Europene.

În caz contrar, îi va fi făcut un mare deserviciu Republicii Moldova şi produselor sale.

Atenţionarea vine de la comisarul european pentru agricultură, aflat vizită la Chişinău.

Decizia privind liberalizarea pieţei europene pentru vinurile moldoveneşti va fi adoptată, cel mai probabil, la începutul anului viitor – a declarat, astăzi, la Chişinău, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, care întreprinde o vizită în Republica Moldova.

Uniunea Europeană manifestă o deschidere totală faţă de Chişinău, iar în momentul de faţă se poartă discuţii şi pentru liberalizarea exportului altor produse, cum ar fi praful de ouă.

S-a decis listarea Republicii Moldova între ţările admise pe piaţa Uniunii Europene, dar este necesar să se facă paşi în ambele părţi – a mai spus Dacian Cioloş.

„Am vrut să dăm semnalul că nu ne mai jucăm şi nu mai tot discutăm de cote, să mai adăugăm câteva zeci de mii de hectolitri în plus, de la un an la altul, în funcţie de cum evoluează industria vinului; am vrut să dăm semnalul politic, că va depinde doar de industria vinului din Republica Moldova de a avea acces pe piaţa europeană, pentru că nu vor mai exista limite”, a precizat Dacian Cioloş.

Eforturi în privinţa preţurilor şi a promovării

Dacă vinul moldovenesc va corespunde din punct de vedere calitativ tuturor normelor europene, poate chiar să invadeze piaţa Uniunii Europene.

Chişinăul va trebui să facă eforturi în privinţa preţurilor şi a promovării.

Sub aspect legislativ şi instituţional, Republica Moldova este pregătită.

Acum trebuie lucrat asupra implementării – a mai declarat Dacian Cioloş.

Deschiderea Uniunii Europene pentru vinul moldovenesc reprezintă nu doar un puternic semnal economic, ci şi o invitaţie pentru investiţii străine în producţia de vin din Republica Moldova.

Preluat de pe: ROMANIA – ACTUALITATI

 

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns