Noul cod rutier stârneşte dispute

Amenda1Noul Cod Rutier prevede pentru greşelile grave amenzi maxime de 9600 de lei şi suspendarea pentru doi ani a permisului de conducere.

Guvernul discută pe marginea controversatului proiect al noului Cod Rutier, care a stârnit dispute nu numai prin conţinut, ci şi prin forma în care ar urma să fie adoptat, cea a ordonanţei de urgenţă.

Dacă executivul îşi asumă răspunderea prin ordonanţă de urgenţă, înseamnă că prevederile noii legi vor intra în vigoare imediat, spre desoebire de varianta dezbaterii în parlament, care este totuşi dorită de parlamentarii PSD şi de cei ai PDL.

De altfel, în dezbaterea parlamentului există un astfel de proiect din legislatura trecută.

Şoferii tentaţi să cadă în abatere ar putea să se gândească de două ori înainte de a trece pe roşu la semafor sau de a apăsa pedala acceleraţiei, de pildă.

Noul Cod Rutier prevede pentru greşelile grave amenzi maxime de 9600 de lei şi suspendarea pentru doi ani a permisului de conducere.

În documentul iniţial amenda maximă pe care şoferii trebuia să o scoată din buzunar era de 16.000 de lei, sumă pe care în varianta ce urmează a fi adoptată de guven o vor plăti administratorii de drumuri care nu îşi îndeplinesc atribuţiile.

Dacă nu se respectă culoarea roşie a semaforului, sancţiunile sunt graduale, în funcţie de gravitatea consecinţelor, spune textul de lege, începând cu suspendarea carnetului pentru 60 de zile şi de la şase la opt puncte amendă.

În forma revizuită a proiectului, când un accident rutier provocat de neoprirea la trecerea de cale ferată cu barierele coborâte sau în curs de coborâre nu se soldează cu victime, ci doar cu pagube materiale, sunt prevăzute între 51 şi 200 de puncte amendă, plus suspendarea permisului pentru un an.

Şi consumul de alcool înainte de urcarea la volan atrage după sine, la prima abatere, suspendarea permisului pentru şase luni şi de la 21 la 50 de puncte amendă.

Tentatia vitezei trebuie, de asemenea, temperată, căci depăşirea cu peste 60 de kilometri la oră a vitezei maxime admise îl va transforma pe şofer în pieton pentru jumătate de an şi acelaşi număr de puncte date amendă, 21 la 50 .

Sunt doar câteva din prevederile noului Cod Rutier, cu care şoferii vor fi nevoiţi să se familiarizeze şi pe care vor trebui să îl şi respecte, dacă vor să amână cu banii şi cu permisul în buzunar.

Preluat de pe: ROMANIA – ACTUALITATI

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns