Noul acord cu FMI, prezentat de premier în Parlament

camera-deputatilor

Premierul Victor Ponta a prezentat, în Parlament, principalele elemente ale noului acord cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

 

Înţelegerea, de patru miliade de euro, este considerată o măsură de prevedere, faţă de riscurile economico-financiare globale.

 

Pentru rezervarea acestor bani, utilizabili doar în situaţii neprevăzute, Guvernul se angajează, din nou, să reformeze sistemul sanitar şi întreprinderile de stat ineficiente, şi să stimuleze investiţiile şi eficienţa în energie şi transporturi.

 

Discursul premierului în Parlament a fost perturbat chiar de la început de protestul lui Mihail Neamţu, preşedintele Partidului Noua Republică.

 

Acesta a protestat în faţa premierului, pentru că, spunea el, împreună cu încă un coleg din partidul său, Victor Ponta a trădat interesul naţional în problema Roşia Montană.

 

Aceştia au agitat două steaguri tricolore, până când au fost îndepărtaţi de oamenii de ordine.

 

Împrumut cu costuri mai scăzute

 

După acest moment, Victor Ponta şi-a continuat discursul, continuând că, astăzi, România se împrumută mult mai ieftin decât ţările din regiune.

 

Dacă scăderea taxei pe valoare adăugată la pâine se va dovedi un succes, vom continua acest program la alte alimente – a mai spus Victor Ponta, el susţinând că impactul bugetar a fost acoperit prin creştera accizelor la produsele de lux.

 

„Îmi doresc, alături de dumneavoastră, ca acest acord să fie ultimul acord pe care România să-l mai încheie cu instituţiile financiare internaţionale.

 

„Cred că, după criza din 2009, România se află într-o perioadă, constată de către partenerii noştri internaţionali, de însănătoşire fiscal-bugetară, şi mi-aş dori, alături de dumneavoastră, ca, peste doi ani, să putem spune cu adevărat că România nu mai are nevoie de niciun fel de acord cu instituţii internaţionale”, spune Victor Ponta.

 

Reprezentanţii USL au apereciat termenii acordului cu FMI, declarând că nu este vorba de un împrumut în sine, ci de unul tip ‘umbrelă’, care confirmă progresele României.

 

Pe de altă parte, reprezentatnul PDL, deputatul Gheorghe Ialomiţianu, a criticat noul acord, afirmând, că, prin intermediul acestuia, scad locurile de muncă şi banii pentru investiţii.

Preluat de pe: ROMANIA – ACTUALITATI

 

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns