Noua strategie energetică a României, amânată din lipsa banilor

RADETMinistrul delegat pentru energie spune că autorităţile române nu au banii necesari pentru a realiza în 2013 noua strategie energetică a ţării.

Noua strategie energetică a României nu va mai fi realizată în acest an, a anunţat ministrul delegat pentru domeniu, Constantin Niţă.

Acesta a explicat că autorităţile române nu au banii necesari pentru a-şi stabili priorităţile pe termen lung. În România, se vorbeşte de nevoia unei strategii noi în energie, de câţiva ani.

Strategia energetică a României, elaborată pentru perioada 2007-2020, este deja depăşită, astfel încât e nevoie de o altă strategie, care să corespundă noilor condiţii economice, spune şeful Direcţiei Generale de Privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, citat de Hotnews.

Viitoarea strategie energetică ar trebui realizată din perspectiva anilor 2030-2035.

Politici de investiţii şi de privatizări

Secretarul general al Asociaţiei oamenilor de afaceri din România, Cristian Pârvan, subliniază că strategia trebuie să conţină politici de investiţii şi de privatizare a unităţilor energetice.

„În lipsa acestei strategii, asistăm că s-a vândut 15% din Transelectrica, am vândut 15% din Transgaz. Acum, la Romgaz, din nou vindem din pachetul de acţiuni al statului, pentru că avem nevoie de bani de la buget.

„Pe de altă parte, se vorbeşte foarte mult că s-au dat licenţe de explorare de gaze de şist, pentru a asigura declamativ independenţa energetică a României. Nu se spune că independenţa energetică a României se poate obţine în primul rând şi conform angajamentelor europene, prin creşterea eficienţei energetice, România continuând să consume de 3,6 ori mai multă energie pe unitatea de PIB, decât media europeană.

„O strategie energetică, dincolo de mixul de surse de energie, ar trebui să conţină o politică în domeniul privatizărilor şi atragerii de investiţii”, spune Cristian Pârvan.

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, a spus că strategia energetică nu se va mai realiza în acest an, din lipsa banilor.

Cristian Pârvan consideră că, de fapt, tocmai din această cauză vom cheltui mai mult.

„Este posibil să nu mai avem bani, dar asta nu înseamnă că nu ne va costa bani faptul că n-avem o strategie”, spune Cristian Pârvan.

Preluat de pe: ROMANIA – ACTUALITATI

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns