Măsurile de securitate cibernetică, „încă insuficiente”

cyber-1Participanţii la o conferinţă internaţională pe tema securităţii cibernetice atrag atenţia că măsurile de prevenire a atacurilor informatice sunt încă insuficiente.

În România sunt înregistrate zilnic jumătate de milion de alerte de securitate cibernetică.

Specialiştii care participă de miercuri, la Sibiu, la o conferinţă internaţională de profil atrag atenţia că măsurile de prevenţie sunt încă insuficiente chiar dacă atacurile pe internet sunt considerate de serviciile de informaţii drept unele dintre pericolele majore ale momentului.

Statistica arată că România ocupă locul II pe plan mondial în privinţa numărului de atacuri cibernetice şi locul VII ca număr de hackeri.

Discuţiile de la Sibiu pornesc de la această situaţie şi că încearcă să contureze soluţii de protecţie pentru siguranţa informaţiilor personale şi profesionale.

Dezvoltarea într-un ritm fără precedent a tehnologiilor informatice, a internetului şi a business-ului mobil aduce confort şi eficacitate vieţii noastre profesionale şi personale, dar în acelaşi timp creşte vulnerabilitatea informaţiilor noastre digitale în faţa atacurilor informatice.

De aceea securitatea cibernetică este din ce în ce mai importantă, au subliniat toţi specialiştii prezenţi la conferinţa de la Sibiu.

Paolo D’Alchecco este consultant informatic la o companie specializată din Italia.

„Securitatea este foarte importantă pentru că oamenii fac din ce în ce mai multe lucruri cu ajutorul computerului şi al telefoanelor mobile inteligente, iar informaţiile vehiculate online pe aceste suporturi pot fi folosite chiar dacă noi le ştergem ulterior. Există riscul ca ele să fie utilizate împotriva noastră”, spune Paolo D’Alchecco.

Statul „ia în serios” securitatea cibernetică

Dacă la numărul de specialişti IT România este pe locul VI în lume, la capitolul securităţii internetului nu stăm foarte bine, recunoaşte Eduard Bisceanu, directorul adjunct al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

„12,5% din adresele de IP alocate României sunt identificate de noi ca fiind implicate într-un fel sau altul într-un incident cibernetic. Avem, iarăşi, un procent de câteva mii de domenii de internet alocate României, utilizate de companii, persoane fizice, entităţi guvernamentale, care au fost identificate pe prima jumătate a anului 2013 ca fiind infectate cu diverse categorii de viruşi informatici”, spune Eduard Bisceanu.

Toate instituţiile statului iau foarte în serios problema securităţii cibernetice, a dat asigurări la Sibiu consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui României, Iulian Fota.

„Avem norocul că avem oameni foarte bine pregătiţi în zona asta – şi mă refer la oameni care lucrează la stat, pentru statul român – avem procedurile deja puse la punct, avem legislaţie şi legislaţia este şi ea la rândul ei în curs de completare.

„Luaţi în calcul că în 2013 s-a adoptat strategia de securitate cibernetică, care a şi fost promovată printr-o hotărâre de guvern. Deci eu cred că în ceea ce ţine de noi facem tot ceea ce trebuie ca să garantăm pe de o parte securitatea cibernetică a României şi pe de altă parte securitatea cibernetică a cetăţenilor”, spune Iulian Fota.

Preluat de pe: ROMANIA – ACTUALITATI

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns