ROMÂNUL CU DOUĂ FEŢE

masca

Comunismul în România… Pare o eră demult apusă, dar aproape nimeni nu conştientizează existenţa reminiscenţelor foarte periculoase care se regăsesc în modul de a gândi şi de a se comporta a fiecăruia dintre noi.

La fel cum în comunism tovarăşul sau tovarăşa trebuiau să abordeze o atitudine de servilism şi de preamărire a Partidului Comunist, a activiştilor de partid în frunte cu conducătorii iubiţi, pentru ca mai apoi, ajunşi acasă, să se descotorosească de această “mască”, tot aşa în zilele noastre tovarăşii deveniţi între timp domni, iar tovarăşele doamne, reuşesc să interfaţeze între cele două ipostaze… Una de oameni cumsecade, cu care e o plăcere să vorbeşti şi cealaltă de “turnători de securitate”, fiind în stare să redea în cele mai mici detalii cele spuse de tine, ba chiar şi cu înfloriturile de rigoare, trecute prin “maşinăria meschinăriei lor”.

Aşa constaţi că, dintr-o banală discuţie de astăzi cu cineva, mâine eşti un profitor, un nenorocit sau cine mai ştie ce…

Unii poate se întreabă ce stă la baza acestui comportament. Eu cred că la cei mai mulţi interesul, iar la ceilalţi plictiseala (nevoia de a bârfi pe cineva).

Dacă în primul caz împricinaţii se cred mult prea deştepţi, în sensul că te văd ca pe un prost de la care sug informaţiile care îi interesează, considerându-se nişte adevăraţi oameni de marketing, dealeri sau hai să le spunem simplu manipulatori, făcând din asta o meserie cu care culmea, se mai şi mândresc, în cel de-al doilea caz se pare că e ceva mult mai grozav…E ca o bucurie, ca o întoarcere la viaţă… Întineresc…

Vă daţi seama? Ce poate fi mai superb pe lumea asta ca mâine baba Safta să se întâlnească cu baba Floarea şi să-i destăinuie ce a aflat despre fiul fratelui cumnatului mătuşii din partea surorii mamei vecinului de vis-a-vis? E nectarul zeilor, e raiul pe pământ!

Cum îi recunoaştem? E mai simplu decât a-ţi crede! E ca o inecuaţie matematică… Când aveţi o discuţie cu cineva foarte amabil, dar care mai mult tace şi pare un bun ascultător, puneţi-vă un semn de întrebare! Încercaţi să priviţi discuţia de undeva “din afară”, iar dacă suma cuvintelor rostite de dumneavoastră este cu mult mai mare decât a lui e clar că aţi fost “înregistrat”!

Acum depinde şi de dumneavoastră… Dacă vreţi să transmiteţi un mesaj, nu apelaţi la mijloacele tradiţionale de comunicare (media, telefon, fax, etc…), apelaţi la oamenii cu două feţe! Mesajul va ajunge repede şi garantat, ba chiar varianta “premium” cu adăugirile “free” de rigoare.

Aşadar avem de-a face cu varianta îmbunătăţită a comunistoidului de ieri. Feriţi-vă de românul cu două feţe, dar mai ales încercaţi să nu vă transformaţi într-unul!

Autor:  Sorin Stan

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns