Limba si…limbistii ei

limba-romana

„Limba noastra-i o comoara”… Asa spune un vers dintr-o poezie inchinata limbii romane. Dar, spre deosebire de comoara, care dupa ce este descoperita i se pune in valoare frumusetea, pentru unii ar trebui ca aceasta comoara a limbii romane sa ramana ingropata, pentru a nu fi batjocorita si siluita de tot felul de agramati.

Peste tot vedem indivizi cu pretentii de „literati” care ne spun cu fraze sforaitoare un mare…nimic. Un nimic ambalat in cuvinte stralucitoare care ne iau ochii si ne abat atentia de la incultura lor. La o analiza atenta a discursului lor, vedem ca el ascunde o ignoranta crasa, vecina cu prostia. De la fetitele sumar imbracate cititoare de cifre pe prompter, ce topaie jalnic avand pretentii de dive nu putem avea mari asteptari. Ele asa sunt! Acela e scopul lor, pur vizual! Nu trebuie sa fie si destepte. Ar fi deja prea mult pentru ele! Dar ce ne facem cu ceilalti care la adapostul calitatilor oficiale pe care le au, ne spun o multime de nonsensuri pe care se presupune ca noi sa le luam in considerare, tocmai fiindca vin de la „persoane avizate”. Si ma gandesc aici la (unii), moderatori de televiziune, presa scrisa sau de radio, cu mare impact la publicul ascultator sau cititor. Asa zisi formatori de caractere si personalitati in cadrul unor emisiuni, acestia nu se ridica nici macar la inaltimea unor incepatori. Acestia isi inchipuie ca sunt vedete, ca pamantul se invarte in jurul lor, ei fiind un centru al universului lor imaginar. Ceea ce e mai rau e ca nu-si dau seama de asta, ceea ce-i face si mai penibili. Sub masca „eruditiei”, se ascunde de cele mai multe ori un mare „zero”, atat profesional cat si uman. In astfel de indivizi intalnim cele trei stari de agregare la un loc: „gazosi” de la atatea aere si „rasini” pe care le au in cap, „lichizi” cand e vorba sa abordeze lucruri concrete si „solizi” in ceea ce priveste materialul din care este facuta cutia lor craniana…

Ar fi inutil sa dau exemplu de cazuri concrete. Ar fi nedrept sa ii scot din acel anonimat in care traiesc si sa-i fac „vedete”, chiar si pentru a-i da exemplu negativ. Fiecare din noi ne-am intalnit macar o data cu astfel de „exemplare”. Si de fiecare data ne-am minunat de „calitatile” lor sau am dat din mana a lehamite. Dormiti in pace, „vedetelor”! Fiti „regi” in lumea voastra mica! Dar nu mai incercati sa fiti altfel decat pareti! Fiti voi insiva!

Autor: Viorel Dodan

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns