Legea referendumului contestată la Curtea Constituțională

traian-basescu-agerpres-1 (1)În opinia președintelui, Constituția este încãlcatã din cauză cã legea ar permite adoptarea prin referendum a unor mãsuri lipsite de legitimitate popularã.

Președintele Traian Bãsescu a contestat la Curtea Constituționalã Legea referendumului.
Șeful statului considerã cã actul normativ este neconstituțional.
Președintele Traian Bãsescu susține, în cererea sa, cã legea contravine dispozițiilor Constituției, potrivit cãreia România este stat de drept, democratic și social și în care se aratã cã suveranitatea naționalã aparține poporului român care o exercitã prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum.
De asemenea, legea fundamentalã prevede cã niciun grup și nicio persoanã nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.
Șeful statului precizeazã cã noile condiții necesare pentru validitatea referendumului sunt de naturã sã înfrângã aceste principii constituționale.
El precizeazã în motivarea cererii cã stipularea unui cvorum de participare la referendum de cel puțin 30% din numãrul persoanelor înscrise în listele electorale permanente încalcã prevederile legii fundamentale, deoarece premisa unei manifestãri democratice a suveranitãții prin intermediul poporului se poate asigura doar prin participarea la referendum a majoritãții cetãțenilor, constând în jumãtate plus unu din numãrul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
În opinia președintelui României, Constituția este încãlcatã și prin faptul cã legea permite posibilitatea adoptãrii prin referendum a unor mãsuri lipsite de legitimitate popularã și nu respectã dreptul poporului român de a exercita suveranitatea de stat pe calea directã a referendumului.
Preluatde pe: ROMANIA – ACTUALITATI
Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns