Mania jeepanului sau cum sa fii la inaltime

jeepan

La americani se spune ca e greu pana faci primul milion de dolari. La noi, se pare ca etalonul este jeepanul…In momentul in care ti-ai luat jeepan (termen suburban pentru masina de teren 4×4 sau SUV) ai intrat in lumea buna!
Si avem enspe exemple in acest sens!

Acum, incerc sa gasesc explicatia logica si psihologica a acestei mentalitati…O sa spuneti ca e vorba de siguranta. O masina mare iti confera siguranta…Eu cred ca e vorba de altceva…este vorba de inaltime! Cu cat masina e mai ridicata de la sol cu atat esti intr-o pozitie mai inalta, poti vedea „prostimea” mai de sus. Ce sa mai…esti la inaltime! De remarcat este insa faptul ca „cei multi” deja nu mai indraznesc sa te mai priveasca…Impovarati de griji si de teama zilei de maine privirea amaratilor nu se poate ridica mai sus de botul jeepanului…cel mult pot vedea numarul masinii si atat! Oricum, geamurile fumurii obtureaza vederea celor mai indrazneti sau „neobrazati”.

Acum ceva timp am auzit pe cineva, o mare directoare, spunand ceva de genul: „Ce bine ca a venit criza! A venit la momentul oportun! Prea si-o luasera in cap! Toata lumea avea masini si case! Ce atata boierie?!” Dumneaei, probabil, se credea prea sus si, precum pocaitul din iad caruia Dumnezeu i-a intins o sfoara pentru a-l salva, ii era frica ca nu cumva „amaratii” (sau „pacatosii”) sa o ajunga din urma si sa se rupa „sfoara”! Nu concepea asa ceva! Din pacate astfel de mentalitati sunt din ce in ce mai prezente in societatea romaneasca. Ingrijorator este faptul ca, pe masura ce asa-numita criza (sau vasalitate, sclavie, cum doriti sa o numiti) se adanceste, oamenii devin din ce in ce mai rai. Exista o ura pe cel de langa tine: „Al naibii, si-a schimbat iar masina! Ia uite-l, si-a luat mobila noua!” Acum ma intreb…de ce gandesc asa? Atata timp cat omul si le-a luat prin munca, care e problema? Se pare ca atentia acestora in loc sa fie atintita catre adevaratele probleme, cum ar fi coruptia, furturile de la nivel inalt, ei incearca sa se asmuta impotriva celor mai „la indemana”…pe care ii considera egalul lor…Ai naibii pensionari cu pensiilor lor nesimtite! De-aia nu merg treburile in tara asta! Ai naibii militarii astia, si asa stau degeaba! Nu fac nimic toata ziua…Mananca banii statului! Acum vine intrebarea fireasca: Care stat? Ce se mai intelege prin stat? O cloaca…pardon, gasca de indivizi care se imbogatesc pe spatele celor multi si prosti? Asa a fost dintotdeauna si asa va fi de-a pururi! Atata timp cat mentalitatile obtuze, comuniste vor exista, nu se intrevede nicio schimbare.

Oare nu v-ati saturat de sloganuri de genul: sa facem sacrificii, ultima generatie de sacrificiu…etc?

Se pare ca nu!

Autor: Sorin Stan

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns