Anunţ: schimb prieteni! Accept variante…

friends-fingers
Niciodata nu am reusit sa fac diferenta dintre termenul „amic” si „prieten”… Pentru mine toti erau prieteni… Termen gresit, aveam sa descopar, poate, prea tarziu…
Cineva mi-a sugerat sa fac diferenta intre „prieten” si „amic de sprit” ca si cum cel din urma este prieten doar asa de suprafata…la o bere, la un suc…
In fine, si acum imi este greu sa inteleg aceasta mentalitate care, din pacate, este foarte bine impamantenita la noi in oras.

Altul te considera „prieten” doar cand are un interes…”Tu esti prietenul meu cel mai bun… Cum nu ma ajuti? Doar stii: prietenul la nevoie se cunoaste!” Din pacate doar cand are el nevoie… Cand apelezi si tu se pare ca prietenia dispare brusc si acel „prieten”, intelept de altfel, iti citeaza o alta zicala: „Frate, frate, dar branza-i pe bani!”
Pentru mine cel putin orice asa-zisa „prietenie” a fost un pumn in figura, un K.O. in toata regula, dupa care mi-am revenit cu greu.
Si atunci… „se mai fabrica” prieteni adevarati, oameni dezinteresati carora le face placere sa fie cu tine doar pentru persoana ta, pentru simpla ta prezenta, fara sa aiba un interes ascuns sau un castig cat de mic?!
Sincer… tind sa cred ca nu…cel putin nu in orasul asta unde fiecare cauta sa-si atinga propriul interes, indiferent de mijloace. Acest lucru, din pacate, se petrece intr-o societate saracita atat material cat si moral…
Si atunci, ce avem de facut? Sa ne izolam in sufletele noastre si sa riscam sa devenim niste depresivi? Sau sa devenim ca ei, niste „mascarici” intotdeuna cu mai mult de doua fete, care in fata iti spun prieten iar in spatele tau te barfesc si, culmea, se mai si folosesc de informatiile de la tine pentru a te denigra sau pentru a te barfi, de cele mai multe ori dezinteresat, doar de dragul discutiei cu alti indivizi. Si asta dupa ce tu ti-ai deschis cu greu sufletul si i-ai impartasit acele „ofuri” sau bucurii.
Ce e mai dificil, insa, si asta chiar nu pot intelege, de ce asa-zisul prieten nu se poate bucura niciodata cand ai o reusita, o realizare (desi afiseaza o grimasa de zambet si baiguie printre dinti „sa fii sanatos!”) dar, in schimb, cand ai un necaz, o suparare el se simte triumfator si parca jubileaza? Ce o fi in mintea lui? „Uite, ma, ca sunt mai tare ca el! E necajit! Ce bine! Uite ca l-au ajuns si pe el blestemele!!!”
Ce se uita, insa, este faptul ca un prieten adevarat e ca o mina de aur. Un prieten nu inseamna avantaje materiale…ci, in primul rand, avantaje spirituale!!!
Cat de mult conteaza sa ai un prieten adevarat cu care sa vorbesti si sa-ti deschizi sufletul stiind ca ceea ce discutati ramane intre voi!
Si cat ii macina pe cei care, desi sunt putrezi de bogati, sunt inconjurati numai de hiene?
Din pacate au ramas foarte putini oameni care pot fi considerati prieteni… pentru ca un prieten ar trebui sa indeplineasca cel putin doua conditii: sa aiba un suflet curat si sa fie de aceeasi conditie materiala cu tine (pentru a nu-l banui tu ca are vreun interes si, reciproc, sa nu creada ca ai tu vreun avantaj de pe urma lui).
Din pacate, in ziua de azi nu se mai poate vorbi de „prieteni”, doar amici cu pretentii de prieteni… Ramane la latitudinea fiecaruia sa se amageasca ca are sau nu prieteni. E o chestiune de timp pana vei descoperi ca, de fapt, esti singur…

Autor:  Sorin Stan

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns