Dispută între Victor Ponta şi Emil Boc privind Roşia Montană

rosia-montana-12Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe Emil Boc că încearcă să blocheze proiectul Roşia Montană. Fostul premier spune că proiectul contravine Constituţiei din mai multe motive.

Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe Emil Boc că încearcă să blocheze proiectul Roşia Montană.

Victor Ponta declară că proiectul de lege trimis în parlament prevede că veniturile rezultate din exploatarea de la Roşia Montană vor fi folosite cu prioritate pentru proiecte regionale, cum este şi Autostrada Transilvania.

Primarul Clujului susţine însă că legea ar fi neconstituţională şi cere guvernului să o retragă din legislativ.

Fostul prim-ministru afirmă că proiectul contravine Constituţiei din două motive.

Întâi, pentru că aparţine unui domeniu aflat în competenţa guvernului şi nu în cea a parlamentului, iar Curtea Constituţională a decis deja într-un caz similar, în Mechel al Rompetrol. Apoi, susţine Emil Boc, ar fi încălcat regimul exproprierilor.

„Se conferă unei companii private atribuţii de utilitate publică, ce trebuie să aparţină numai guvernului sau autorităţilor publice. Până la urmă, compania care exploatează este o companie privată şi nu poate să facă exproprieri în numele statului.

„Oricum, statul, acolo, are o participaţie minoritară. Deci, din acest punct de vedere, al regimului exproprierilor, proiectul de lege este neconstituţional”, spune Emil Boc.

Fostul premier crede că guvernul ar trebui să-şi retragă proiectul din parlament, până la înscrierea lui pe ordinea de zi.

Proiecte care contribuie la dezvoltarea regională, „blocate”

Premierul Victor Ponta îl acuză însă pe fostul şef de guvern că vrea să blocheze proiecte care ar contribui la dezvoltarea regională.

„Vrem gaze mai ieftine, nu putem exploata gaze. Vrem autostrăzi, nu avem voie să facem proiecte.

„Stilul ăsta, în care nu ai făcut nimic patru ani şi după aia nu-i laşi nici pe alţii, e, din păcate, un mod foarte mic de a te preocupa de ţară şi eu cred că noi avem curajul să ne facem datoria, atât cât ţine de guvern. Lucrurile esenţiale se dezbat în parlament”, spune Victor Ponta.

Premierul a pledat, de altfel, pentru legiferarea în parlament a contractului de la Roşia Montană.

El spune că aşa se iau deciziile esenţiale în toate ţările democratice.

Victor Ponta afirmă că o comisie parlamentară specială este pe cale să se înfiinţeze pentru a asculta toate opiniile, în perspectiva unei hotărâri transparente şi responsabile.

Preluat de pe: ROMANIA – ACTUALITATI

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns