CUTREMUR ÎN VRANCEA: Replică de 2.7 în această dimineaţă.

cutremur-1[corner-ad id=1]CUTREMUR ÎN VRANCEA. Un alt cutremur, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs în Vrancea.

CUTREMUR ÎN VRANCEA. Un alt cutremur în zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 8.10, la aproximativ trei ore şi jumătate după seismul de 5,5 grade, care a fost simţit şi la Bucureşti. Cutremurul de 2,7 grade s-a produs la o adâncime de 87 de kilometri. Epicentrul seismului a fost la 41 de kilometri de Covasna şi Focşani, la 48 de kilometri de Râmnicu Sărat şi Mărăşeşti şi la 51 de kilometri de Târgu Secuiesc. Seismul cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminică, la ora 4.37, în Vrancea, fiind simţit şi la Bucureşti.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri şi a avut intensitatea cinci în zona epicentrală.
Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de până în 4 grade.

Cutremurul de 5,5 grade s-a produs la 40 de kilometri de Covasna, la 46 de kilometri de Focşani, la 47 de kilometri de Râmnicu Sărat, la 52 de kilometri de Târgu Secuiesc şi la 55 de kilometri de Mărăşeşti.
Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).
Din 23 septembrie, în Galaţi s-au produs peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie.
Sâmbătă, în Galaţi s-au produs trei cutremure de 2,9, 3,3 şi 3,5 grade pe scara Richter, iar vineri au fost şase seisme, cu magnitudini între 2,5 şi 3,8 grade. Ultimul cutremur în Galaţi s-a produs duminică, la ora 5.35 şi a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs la aproape o oră după cutremurul de 5,5 grade produs în Vrancea.

CUTREMUR IN VRANCEA UPDATE. „A fost cel mai mare cutremur din ultimii 4 ani, care nu a produs insa pagube, desi a fost resimtit destul de puternic de populatie. Era de asteptat tinand cont de frecventa cutremurelor din aceasta zona din ultima perioada. Replicile vor fi mai mici de 4 pe scara Richter”, a spus Mircea Radulian, directorul Institutului pentru Fizica Pământului, la EALITATEA TV

 

CUTREMUR ÎN VRANCEA cu magnitudine de 5,5 – 5,7 în această noapte, cel mai mare înregistrat în aceast an în România. Cele mai apropiate localităţi de epicentru au fost: Covasna (40 km), Focsani (46 km), Ramnicu Sarat (47 km), Targu Secuiesc (52 km), Marasesti (55 km). Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de până în 4 grade.

Intensitatea CUTREMURULUI DIN VRANCEA in zona epicentrala a fost de V-VI grade pe scara Mercalli. Seismul   a fost resimtit pe arie larga in Moldova si Muntenia, inclusiv la Bucuresti, unde intensitatea a fost de IV-V grade pe scara Mercalli. Miscarea seismica a fost resimtita la Iasi, Galati, Focsani, Barlad, Constanta, Bucuresti, Pitesti, Targoviste, Brasov si in alte orase din sudul si estul tarii.
Cutremurul din aceasta dimineata a fost cel mai puternic eveniment seismic produs in regiunea Vrancea dupa cel de magnitudine 5,7 produs la 25 aprilie 2009.

Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade). Din 23 septembrie, în Galaţi s-au produs peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie.
Sâmbătă, în Galaţi s-au produs trei cutremure de 2,9, 3,3 şi 3,5 grade pe scara Richter, iar vineri au fost şase seisme, cu magnitudini între 2,5 şi 3,8 grade.

GHID DE COMPORTAMENT ÎN CAZ DE CUTREMUR

Mărmureanu: În acest an vor fi foarte multe cutremure, dar de intensitate mică, sub 7 grade

 
Anul 2013 va avea o activitate seismică intensă, însă vor fi cutremure de mică intensitate, care nu vor provoca victime sau pagube materiale, declara în luna ianuarie directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu. Potrivit lui Mărmureanu, în acest an vor fi foarte multe cutremure, dar de mică intensitate, respectiv sub 7grade pe scara Richter.”Cutremure vor fi multe, chiar foarte multe, dar asta şi pentru că avem o aparatură extraordinară care monitorizează cutremure foarte mici. Dar cutremure în care să moară cineva nu vom avea deocamdată. Un cutremur care să producă victime omeneşti şi pagube materiale trebuie să aibă peste 7 grade pe scara Richter. Nu este cazul încă să discutăm despre un asemenea cutremur. Cutremure de 6 grade pot fi oricând, dar acestea nu ne interesează pentru că nu pot produce pierderi de vieţi şi pagube. Ele sunt cam la 10 ani. Pot fi oricând, anul acesta sau la anul, dar nu au niciun fel de relevanţă asupra României. Am făcut cercetări pe bază de analiză istorică, ştiinţifică, a ceeea ce s-a întâmplat în ultimii 600 de ani în România. Nu poate fi un cutremur catastrofal, de 7 grade, în următoarea perioadă. În medie, sunt circa 350-400 de cutremure pe an”, a declarat, joi, pentru Mediafax, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

Cercetătorul care a prezis cutremurul din 77: „România va fi lovită în 2013 de un cutremur puternic”

Pe de altă parte, George Purcaru, profesor dr. la Institutul de Ştiinţe Geologice, Universitatea „J.W. Goethe”, din Frankfurt, Germania, susţine că România va fi lovită în 2013 de un cutremur puternic, cu magnitudine de 6,7 până în 7,1  grade pe scara Richter, scrie viata-libera.ro.

„Iniţial, pe baza celor trei legi descoperite de mine, în urma cercetării a peste 1.100 de cutremure, am prognozat că seismul puternic din Vrancea va avea loc în 2012 sau în 2013. Cercetări recente, alte trei cutremure stabilite de seismologii ruşi, m-au determinat să modific data predicţiei pentru 2013”, a spus profesorul.

Nici directorul ştiinţific al institutului  Naţional de Fizică a Pământului, Mircea Radulian nu exclude această ipoteză. „Cutremurele mari nu pot fi prezise. Acestea apar destul de rar. Statistic vorbind, o dată la doi ani, în această zonă seismică apar şi cutremure mai mari de 5 grade pe scara Richter. Astfel că, în 2013, ne-am putea aştepta la un asemenea cutremur, dar el se poate produce la fel de bine şi în 2014 sau în 2020. Nu putem prezice cu exactitate când se va produce un cutremur mai mare de 5 grade pe scara Richter”, a punctat Radulian pentru Mediafax.

2013 – 15 CUTREMURE PE LUNĂ

Anul 2013 va fi unul bogat în activitate seismică, susţin reprezentanţii Institutului Naţional de Fizică a Pământului. „Prognoza noastră pentru 2013 arată că, la anul, vom avea o medie de aproximativ 15 cutremure pe lună. S-ar putea să avem luni în care în Vrancea se vor produce 10 cutremure, dar şi luni în care se vor produce 20 de cutremure”, a declarat directorul ştiinţific al institutului, Mircea Radulian.

 

Trei cutremure succesive s-au produs in seara zilei de sambata, 5 octombrie, in zona GALATI-PECHEA din sudul Moldovei.
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, primul cutremur a avut loc la ora locala 18h19min07sec, iar epicentrul acestuia a fost localizat la 15 km nord-vest de GALATI (45,53 grade latitudine Nordica, 27,89 grade longitudine Estica); seismul s-a produs la adancimea de 5 km si a avut magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de III-IV grade pe scara Mercalli.

Al doilea seism a avut loc in aceeasi zona la ora locala 18h20min20sec, la adancimea de 4,5 km; cutremurul a avut magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter, iar intensitatea in zona epicentrala a atins III grade pe scara Mercalli.
Al treilea cutremur s-a produs la ora locala 18h21min06sec la 21 km nord-vest de GALATI (45,48 grade latitudine Nordica, 27,78 grade longitudine Estica), adancimea focala fiind de 2 km; cutremurul a avut magnitudinea de 2,9 grade, iar intensitatea maxima a fost de II grade pe scara Mercalli.

Cum au simţit românii CUTREMURUL DIN VRANCEA

CUTREMUR ÎN VRANCEA cu magnitudine de 5,5 – 5,7 în această noapte, cel mai mare înregistrat în aceast an în România. Cele mai apropiate localităţi de epicentru au fost: Covasna (40 km), Focsani (46 km), Ramnicu Sarat (47 km), Targu Secuiesc (52 km), Marasesti (55 km).

Cutremurul de intensitate 5,5-5,7 a trezit mii de Români din somn, care au încercat să afle despre ce a fost vorba. Site-ul Institutului Național de Fizica Pământului n-a putut fi accesat timp de zeci de minute, cel mai probabil din cauza numărului mare de accesări.

Potrivit comentariilor primite de la cititorii REALITATEA.NETcutremurul s-a simțit în București, Iași, Brăila, Galați, Bacău, Călărași, Ploiești și alte orașe din țară.

„Mare. N-am mai simtit un cutremur de vreo 8 ani si niciunul nu m-a trezit. Asta da si a fost o senzației aiurea. Am o oglinda care a facut un zgomot urat rău pe ușa sifonierului si patul se misca si credeam ca visez. Urâtel moment… Replica toturor cutremurelor de ieri din Galați … Sper eu”, a comentat o cititoare la știrea legată de cutremur publicată pe REALITATEA.NET.

„S-a simtit destul de bine. M-a trezit cand am simtit ca se misca patul. Mi=am luat copilul din pat si ne-am asezat sub tocul usii. Se misca si biblioteca din sufragerie. Imi amintesc ca in 2011 septembrie sau octombrie a mai fost un cutremur noaptea”, a scris o altă cititoare.

Și pe pagina de Facebook REALITATEA.NET au comentat aproape 1.000 de români treziți din somn de cutremur. „S-a simtit un pic in Iasi. Parca s-a sprijinit un urias de coltul blocului;))”, a comentat o cititoare, în timp ce o alta crede că a vost vorba despre două cutremure: „Da .l-am simtit ,si nu mai pot sa dorm.defapt au fost 2 ,unul de scurta durata cu miscare de jos in sus,doar o zmucitura care ma facut sa alunec de pe scaun si replica destul de puternica care a fost de la stanga la dreapta. noroc ca a durat putin”.

Preluat de pe: REALITATEA.NET

 

 

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns