Creditarea către sectorul privat din zona euro, la cea mai abruptă scădere din ultimii 14 ani

new2Creditarea din zona euro către companiile nefinanciare şi populaţie a scăzut în august pentru cea de-a 16-a lună consecutiv, cu 2%, cel mai abrupt declin de la formarea blocului monetar în 1999, potrivit datelor prezentate joi de BCE.

Scăderea prelungită a creditării către sectorul privat semnalează situaţia economică dificilă din Europa după o recesiune îndelungată, scrieBloomberg.

Banca Centrală Europeană (BCE) s-a angajat să menţină dobânda de politică monetară la un nivel redus, pentru a stimula creditarea şi activitatea economică din zona euro.

Produsul Intern Brut al zonei euro a crescut cu 0,3% în trimestrul al treilea faţă de primele trei luni ale anului, după 18 luni de recesiune.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent că creditarea către bănci a înregistrat progrese substanţiale, însă companiile nefinanciare au încă probleme de finanţare.

BCE anticipează că economia zonei euro se va contracta cu 0,4% în acest an, evoluţie urmată de o creştere modestă, de 1%, în 2014.

Draghi a afirmat că este pregătit să utilizeze orice instrument pentru a menţine costurile de finanţare la un nivel redus, inclusiv o nouă operaţiune de refinanţare pe termen lung. BCE a injectat în piaţă la începutul anului trecut aproximativ 1.000 miliarde euro prin două runde de operaţiuni de refinanţare pe termen lung (LTRO), în cadrul cărora a oferit băncilor fonduri cu maturitatea la 3 ani, la costuri foarte scăzute, apropiate de dobânda de politică monetară.

Preluat de pe: MEDIAFAX

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns