Cofinanţare pentru tinerii fermieri, „din fonduri publice”

porumb-agerpres-1Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş spune că fermierii români au nevoie să se asocieze pentru a fi mai competitivi pe piaţa europeană.

Tinerii fermieri vor beneficia de o primă de instalare şi un nivel mai ridicat de cofinanţare din fonduri publice, a precizat comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

Prezent în Delta Dunării, Dacian Cioloş a declarat că în zonă trebuie stimulate acvacultura, pescuitul durabil, turismul ecologic, precum şi protejarea mediului şi a biodiversităţii, astfel încât oamenii care locuiesc în zonă să poată duce un trai decent.

„Această comunitate are nevoie de infrastructură, are nevoie de servicii, pentru că nu putem cere oamenilor acestora să rămână aici doar pentru a-i ţine într-un fel de muzeu al biodiversităţii, fără ca ei să aibă acces la elemente de bunăstare, aşa cum au acces şi cei de pe continent, adică cei de la Tulcea încolo.

„E nevoie de o anumită abordare a infrastructurii care să ţină cont de constrângerile legate de faptul că e o rezervaţie a biosferei, dar e nevoie de acest lucru”, spune Dacian Cioloş.

Comisarul european pentru agricultură a mai spus că agricultorii români trebuie să aibă în vedere asocierea între mai mulţi fermieri şi comasarea terenurilor, pentru a fi competitivi pe piaţă.

La începutul lunii septembrie, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală, Nicolae Popa, spunea că ajutorul pentru tinerii fermieri ar putea fi majorat din 2014 de la 40.000 la 70.000 de euro.

Pe lângă criteriul vâstei de până la 40 de ani, fermierii care solicită sprijinul trebuie să prezinte un plan de afaceri pentru dezvoltarea activităţii agricole din cadrul exploataţiei şi să se angajeze că vor urma cursuri de formare profesională în primii trei ani de la primirea sprijinului.

Preluat de pe: ROMANIA – ACTUALITATI

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns