Codul portocaliu de ploi şi vânt, până miercuri în Dobrogea

[corner-ad id=1]ploaie_77942100_1_66157900Codul portocaliu de ploi şi vânt este menţinut până miercuri la ora 2.00, în judeţele Constanţa şi Tulcea, iar Capitala şi restul judeţelor din sudul ţării, sub cod galben.

Codul portocaliu de ploi şi vânt este menţinut până miercuri la ora 2.00 doar în judeţele Constanţa şi Tulcea, în timp ce Capitala şi restul judeţelor din jumătatea de sud a ţării se află sub cod galben, conform actualizării atenţionărilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Astfel, în judeţele Constanţa şi Tulcea, ploile vor fi abundente, cantităţi de apă urmând să mai ajungă, local, la 40-50 de litri pe metru pătrat, iar rafelele de vânt vor putea depăşi, temporar, peste 80-90 de kilometri pe oră.

Celelalte judeţe din jumătatea de sud a ţării, precum şi Capitala, rămân sub cod galben de ploi şi vânt, până miercuri la 8.00. În Bărăgan, vântul va mai prezenta intensificări, cu viteze de 50-70 de kilometri pe oră, se mai arată în noua atenţionare emisă de ANM.

Tot până miercuri la ora 2.00, în Carpaţii Orientali şi estul Carpaţilor Meridionali, iar trecător şi în Subcarpaţii Moldovei, Transilvaniei şi Munteniei, precipitaţiile vor fi predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare, mai precizează meteorologii.

ANM mai avertizează că vremea se va menţine deosebit de rece în regiunile extracarpatice şi cele centrale, unde frecvent temperaturile în timpul zilei se vor situa cu aproximativ 10 grade sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului.

Trafic dificil în sudul ţării şi la munte

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA  informează că circulaţia feroviară între Braşov şi Predeal a fost reluată începând cu ora 19.00, după ce echipele feroviare au intervenit pentru tăierea şi îndepărtarea celor 9 copaci căzuţi pe linia de contact şi în gabaritul căii ferate, între staţiile Dârste – Timişu de Sus – Predeal (firul I).

7 trenuri de călători care au staţionat în gările Braşov şi Predeal şi-au reluat circulaţia în condiţii de siguranţă.

Întârzierile totale înregistrate în graficul de circulaţie a celor 7 trenuri sunt de 1.100 de minute.

În prima parte a acestei zile, echipele feroviare au intervenit si pentru îndepărtarea copacilor căzuţi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, în gabaritul căii ferate între staţiile Crivina – Periş, Chiajna – Grădinari şi la intrare în staţia Grădinari.

Din ultimul bilant al ISU Bucuresti reiese că până la ora 17.00 s-au produs 183 evenimente: 3 persoane rănite au avut nevoie de îngrijiri medicale, 13 elemente acoperiş au fost desprinse, 9 panouri publicitare căzute şi 6 cabluri electrice căzute, 146 copaci au căzut  în Capitală, iar 75 de autovehicule au fost avariate, transmite reporterul Radio România, Ramona Alexandrescu.

Porţiuni din DN1, DN1A, DN73, DN73A, DN2D au fost inchise circulatiei rutiere in vederea deszapezirii, anunţă poliţia rutieră.

Pe DN73 Câmpulung – limita cu jud. Braşov şi pe DN72A Valea Mare – Târgovişte, trafic a fost restricţionat pentru autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone fără anvelope de iarnă.

În judeţul Argeş, circulaţia rutieră a fost oprită pe DN 73, la Km 52 în apropiere de municipiul Câmpulung Muscel până la Bran în judeţul Braşov pentru a permite utilajelor să acţioneze pentru deszăpezire.

Pe DN2D Ojdula – limita cu judeţul Vrancea şi pe DN11 Breţcu – Oituz este restricţionat accesul autovehiculelor neechipate pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

Poliţia recomandă şoferilor care traversează  zonele montane, unde sunt precipitaţii sub formă de zăpadă, să nu plece la drum fără echipamente adecvate sezonului rece.

Cod portocaliu de inundaţii pentru râurile din Dobrogea

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor emis o avertizare de cod portocaliu începând cu data de 30.09.2013 ora 23:00 pe râurile din spatiul hidrografic Dobrogea (judetele Constanţa şi Tulcea).

INHGA a luat în considerare situatia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică şi pe lîngă avertizarea de cod portocaliu de inundaţii din judeţele Tulcea şi Constanţa, menţine avertizările de cod galben pentru sudul si sud-vestul ţării.

Se mentine cod galben pe râurile din bazinele hidrografice Timiş superior şi pe afluenţii săi din bazinul superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caras Severin), Jiu superior şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi).

Harta avertizărilor de inundaţii. Sursa: INHGA.

Se instituie cod galben începând cu data de 30.09.2013 ora 20:00 pe Desnăţui, pe afluenţii de stânga ai Jiului şi pe cursul mijlociu al Jiului (judetele Gorj si Dolj), pe afluenţii Oltului inferior (judetele Vâlcea şi Olt), pe Vedea şi afluenţii săi (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe afluenţii Argeşului inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), pe afluenţii Ialomiţei  (judeţul Prahova) şi pe Calmăţui (judeţul Braila).

Preluat de pe: ROMANIA – ACTUALITATI

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns