Cei 33 de mineri au renunţat la protest

1(147)Cei 33 de mineri care se blocaseră în subteran la Roşia Montană au ieşit la suprafaţă după o discuţie cu premierul Victor Ponta care le-a spus că le va aduce Comisia parlamentară.

Cei 33 de mineri blocaţi de câteva zile în subteran la Roşia Montană au ieşit din galerie duminică seară.

Primul-ministru Victor Ponta a coborât în mină şi le-a promis că vor merge acolo toţi cei din comisia parlamentară specială care va dezbate proiectul exploatării.

„Eu le-am promis că o să facem comisia şi o să-i aducem pe toţi din comisie aici să vorbească cu ei şi să vadă aici, să decidă dacă susţin sau nu proiectul. Dar nimeni n-are voie, că nu ştie ce viaţă au oamenii ăştia, să zică nu. Trebuie să-i aducem aici, am promis şi o să mă ţin de cuvânt”, a spus premierul.

În localitate aproximativ 2.000 de persoane venite din ţară din comunităţile miniere manifestează în favoarea exploatării alături de localnici.

De la declanşarea protestului, ortacii au cerut în mod repetat să meargă la ei liderii grupurilor parlamentare.

Ei vor garanţii că proiectul minier al Roşia Montană Gold Corporation nu va fi respins în parlament pe criterii politice.

Proteste împotriva exploatării în Bucureşti şi alte oraşe

În acelaşi timp, mii de oameni care se opun au inundat centrul Bucureştiului şi au blocat circulaţia.

Ei mărşăluiesc paşnic pe arterele principale ale capitalei. Acum sunt pe Splaiul Unirii.

Pe traseul lor sunt jandarmi şi poliţişti de la Rutieră.

Protestatarii sunt din toate categoriile sociale, unii dintre ei şi-au scos şi copiii la manifestaţie, au pancarte, flutură steaguri şi liste cu numerele de mobil ale senatorilor şi deputaţilor, pentru a le trimite SMS-uri –

Duminică, în multe locuri din ţară au început protestele celor care se opun exploatării.

La 15 kilometri de Roşia Montană, în localitatea Câmpeni, sunt circa 400 de manifestanţi care cer abandonarea proiectului – ne-a transmis corespondentul nostru Mihai Bantea.

În oraşele mari – la Timişoara, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Iaşi – s-au strâns alte sute de persoane care spun ‘nu’ exploatării cu cianuri.

Legea privind Roşia Montană „ar putea fi respinsă de Curtea Constituţională”

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat duminică, la Ţebea, că actul normativ privind exploatarea zăcământului de la Roşia Montană va fi respins de Curtea Constituţională ”în mod categoric” deoarece „nu e legal să stabileşti o firmă care face o exploatare prin lege”.

„Marea problemă este că după ce se va face o lungă dezbatere în parlament se va constata că e o lege neconstituţională indiferent care este rezultatul ei. Pentru că nu se poate să faci o lege care să vizeze o firmă”, a declarat, duminică, Traian Băsescu.

El a spus că legea minelor trebuia modificată printr-o ordonanţă de urgenţă sau prin lege în parlament.

Traian Băsescu a opinat că „să faci prin lege exproprieri de interes public unde este capital majoritar privat, asta e strigător la cer”.

Şeful statului a subliniat că el vrea să fie ‘corect în toată povestea asta’.

Preluat de pe: ROMANIA – ACTUALITATI

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns