Amenzile pentru rovinietă, nule fără semnătura agentului constatator

rovigneta Judecătorii Curții Supreme au admis, săptămâna trecută, un recurs în interesul legii, stabilind că procesele-verbale întocmite de CNADNR pentru lipsa rovinietei sunt nule în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator. După ce hotărârea Curții Supreme va fi publicată în Monitorul Oficial, instanțele sunt obligate să anuleze procesele-verbale emise de CNADNR.

Amenzile trimise prin poștă de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) SA sunt nule în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator (semnătură făcută cu mâna de agentul constatator). Aceasta este decizia nr. 6 din 16 februarie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanță care a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului.
Avocatul Poporului a arătat că CNADNR aplica pe hârtie o așa-zisă semnătură electronică ce poate fi citită însă numai în format electronic. Procesul-verbal de contravenție trimis șoferilor care au circulat fără rovinietă nu poartă nici o semnătură olografă, ci conține mențiunea că a fost generat și semnat electronic.
Semnătura electronică se face însă prin criptarea unei semnături pe baza unor chei publice sau private (cheia privată fiind pe un stick USB) și trebuie ca destinatarul să fie și el înregistrat cu un asemenea dispozitiv astfel încât să poată citi semnătura. Or, destinatarul este șoferul care primește procesul-verbal pe hârtie și nu în format electronic.

 

Ce se întâmplă de acum înainte?
În primul rând, Înalta Curte are la dispoziție 30 de zile pentru a-și motiva decizia, apoi aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial. Potrivit legii, dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie numai pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial, adică numai dacă procesul-verbal este contestat în instanță.
Astfel, această decizie devine obligatorie și produce efecte în cel mult 40 de zile, undeva la începutul lunii aprilie. Această decizie nu se aplică pentru procesele încheiate deja, ci pentru cele aflate pe rolul instanțelor de judecată și cele care vor fi înregistrate pe rol în viitor.
Decizia este obligatorie însă numai pentru instanțele de judecată, în sensul că nu au de făcut decât să constate că procesele-verbale emise de CNADNR fără semnătura olografă a agentului constatator sunt nule.

 

CNADNR a reacționat și a comunicat că șoferii care au achitat deja amenda pentru lipsa rovinietei nu își vor primi banii înapoi, iar procesele care s-a încheiat nu sunt afectate de această decizie a Curții Supreme. Compania de Drumuri a mai explicat și că decizia Curții Supreme devine obligatorie pentru instanțe după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, dar și că poate fi invocată și în cadrul proceselor ce se află pe rol în prezent.

Sursa: gds.ro

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns