Activităţi şi evenimente din perioada 06 – 08 martie 2015

Sfaturi de la poliţişti pentru factorii poştali

În ziua de 6 martie a.c., poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi Serviciului Ordine Publică de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău s-au întâlnit cu factorii poştali care îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Buzău.
Întâlnirea, găzduită de Oficiul Poştal de Distribuţie Centralizată Buzău, a urmărit conştientizarea factorilor poştali cu privire la importanţa respectării unor măsuri de protecţie, astfel încât să nu devină victime ale infracţiunilor de furt sau a celor comise cu violenţă.
În cadrul discuţiilor s-au discutat aspecte privind păstrarea, manipularea şi transportul valorilor monetare, precum şi prezentarea unor cazuri concrete de acţiune în situaţia în care ar fi implicaţi în evenimente negative ce ar pune în pericol siguranţa valorilor transportate.
La întâlnire au participat aproximativ 80 de factori poştali şi persoane din conducerea Oficiului de Distribuţie Centralizată Buzău.

 

Bănuiţi de furturi, identificaţi de poliţişti

În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti din cadrul Secţiei 13 poliţie rurală Smeeni în cazul furtului unui telefon mobil, s-a stabilit că principalul bănuit este un bărbat de 32 de ani din comuna Brădeanu.
Fapta, sesizată Poliţiei la sfârşitul lunii noiembrie 2014, a fost înregistrată iniţial în evidenţe cu autor necunoscut.
Telefonul mobil, în valoare de 1200 de lei, a fost recuperat şi restituit păbugitului.
În urma analizării materialului probator administrat de poliţişti, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a dispus continuarea urmăririi penale faţă de bănuit, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.
Poliţiştii Secţiei 13 poliţie rurală Smeeni continuă cercetările, în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a bănuitului.

 

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţişti din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale de la Poliţia municipiului Buzău s-au deplasat pe raza judeţului Argeş pentru a conduce la sediul Poliţiei un bărbat de 30 de ani bănuit de comiterea unui furt dintr-un autoturism.
Fapta, comisă pe raza municipiului Buzău în noaptea de 11 spre 12 februarie a.c., a fost înregistrată iniţial în evidenţe cu autor necunoscut.
Pe parcursul cercetărilor efectuate de poliţişti s-a stabilit că folosindu-se de chei potrivite, bănuitul ar fi sustras dintr-un microbuz cheia de pornire şi suma de 70 de lei, lăsate de proprietar – un buzoian de 42 de ani – în autovehicul.
Bărbatul de 30 de ani a fost reţinut de poliţişti pentru o perioadă de 24 de ore.
În urma analizării materialului probator administrat de poliţişti, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău a dispus continuarea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

 

Deţinătorii de arme, verificaţi de poliţiştii de la AESP

În ziua de 7 martie a.c., în vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor la regimul armelor şi al muniţiilor, poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) au efectuat verificări cu privire la modul de asigurare şi păstrare a armelor şi muniţiilor de către deţinătorii legali de pe raza municipiului Buzău.
Au fost efectuate controale la 8 deţinători legali de arme, ca urmare a neregulilor constatate, a fost aplicată o sancţiune contravenţională conform Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.
În urma verificărilor efectuate la locuinţa unui buzoian de 52 de ani poliţiştii au constatat că acesta păstra neasigurat pistolul de autoapărare cu gaze, pe un şifonier într-una din camerele locuinţei.
Pe lângă măsura contravenţională, împotriva buzoianului a fost luată şi măsura complementară de anulare a dreptului de deţinere, port şi folosire arme şi muniţii neletale.
Totodată, cu ocazia verificărilor efectuate de poliţiştii din cadrul Poliţiei oraş Nehoiu la deţinătorii legali de arme de pe raza de competenţă s-a constatat că unuia dintre aceştia, în vârstă de 60 de ani, îi expirase valabilitatea permisului de armă de vânătoare de la sfârşitul anului 2014.
Arma de vânătoare şi muniţia aferentă au fost ridicate de poliţişti pentru continuarea cercetărilor.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru „nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor”.

 

680 de sancţiuni aplicate de poliţiştii rutieri pentru neregulile constatate în trafic / Totodată, au fost reţinute 35 permise de conducere şi întocmite 10 dosare penale

În perioada 6 – 8 martie a.c., în cadrul acţiunilor desfăşurate de poliţiştii rutieri pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulaţie, au fost constatate şi sancţionate 680 abateri.
Aparatele radar au înregistrat 284 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, împotriva a doi dintre aceştia fiind luată şi măsura reţinerii permisului în vederea suspendării pentru 90 de zile.
În ultimele 72 de ore poliţiştii au reţinute alte 33 permise după ce tot atâţia conducători auto nu au respectat regulile privind prioritatea auto şi pietonală, semnificaţia culorii roşii a semaforului, au efectuat depăşiri neregulamentare sau nu s-au prezentat la Poliţie în termenul prevăzut de lege în cazul implicării într-un eveniment rutier soldat doar cu pagube materiale.
Pe lângă şoferi indisciplinaţi, poliţiştii rutieri au mai sancţionat 41 pietoni, 16 biciclişti şi 16 căruţaşi care nu s-au conformat regulilor privind circulaţia pe drumurile publice.
Pentru identificarea şi scoaterea din trafic a şoferilor aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, poliţiştii rutieri au efectuat testări cu aparatele etilotest, care au indicat valori peste zero în şapte cazuri.
Împotriva a patru dintre conducătorii auto depistaţi băuţi în trafic a fost luată măsura sancţionării contravenţionale cu puncte-amendă şi măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru o perioadă de 90 de zile.
În celelalte trei situaţii, pentru că aparatele etilotest au indicat valori de 0,47 mg/l, 0,59 mg/l şi 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat au fost întocmite dosare penale.
La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii rutieri au întocmit alte 7 dosare penale după ce au scos din trafic autovehicule neînmatriculate, autovehicule ce nu aveau drept de circulaţie pe teritoriul României sau după ce au depistat la volanul unor autovehicule persoane care nu figurează în evidenţa deţinătorilor de permise de conducere sau care aveau dreptul de a conduce suspendat.

Sursa: IPJ BUZAU

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns