A doua zi de inundaţii în estul ţării

inundatii galati cosrache negriAutorităţile încearcă să limiteze efectele inundaţiilor din judeţele Galaţi, Vaslui şi Tulcea, unde sunt aşteptate în continuare ploi abundente.

UPDATE 4. Pe siteul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a apărut o avertizare de cod galben de ploi pentru judeţele Brăila, Tulcea şi Galaţi.

Codul portocaliu este anunţat pentru intervalul 13 septembrie ora 21.00 –  14 septembrie ora 10.00.

„În judeţele Brăila şi Tulcea cantităţile de apă vor depăşi local 50…60 l/mp, iar în judeţul Galaţi mai sunt posibile cantităţi de apă de 30…40 l/mp”, se precizează pe siteul ANM.

UPDATE 3. Malul unui iaz de acumulare dintre localităţile Cornu şi Suhurlui din judeţul Galaţi s-a rupt din cauza ploilor şi a viiturii. Patru localităţi sunt în pericol să fie inundate.

La Prefectura Galaţi are loc o şedinţă de urgenţă, având în vedere atenţionările meteorologilor şi hidrologilor de ploi abundente şi inundaţii – transmite corespondentul Radio România Maria Măndiţa.

Nouă oameni au murit până acum din cauza apelor, sute de persoane sunt evacuate şi foarte multe gospodării sunt distruse de ape. Pe drumul naţional 25, între Vameşi şi Tudor Vladimirescu nu se circulă, deoarece carosabilul este inundat.

Probleme din cauza ploilor sunt şi la Tulcea şi Vaslui. Autorităţile sunt în alertă şi intervin unde este nevoie, iar în zonele afectate sinistraţii primesc apă şi mâncare.

UPDATE 2. Râuri din judeţele Galaţi şi Vaslui sunt până la ora 12:00 sub incidenţa unor avertizări cu cod galben şi portocaliu de inundaţii emise de hidrologi. Şi meteorologii au prelungit codul galben de precipitaţii pentru aceste două judeţe şi pentru Tulcea. Între timp, mai multe localităţi din Galaţi au fost afectate de viituri.

Vicepremierul Gabriel Oprea participă, la Prefectura Galaţi, la o nouă şedinţă a Comisiei Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căreia se vor analiza evenimentele petrecute în ultimele ore.

În cursul nopţii care a trecut, peste 400 de localnici din comuna gălăţeană Valea Mărului au fost evacuaţi din case din calea viiturii. Şi la Corod, viitura a provocat importante pagube materiale. În urma inundaţiilor provocate de ploi şi viituri în judeţul Galaţi au decedat nouă persoane, între care şi o fetiţă de opt ani. Au fost inundate peste 1.400 de case, peste 1.000 de curţi şi anexe, au fost avariate poduri şi podeţe, circa 70 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale şi zeci de hectare de teren agricol şi păşune.

În continuare sunt blocate DN 25 între Vameşi şi Tudor Vladimirescu şi DJ 253, între Băleni şi Cudalbi, din cauza avarierii unui pod. În cursul nopţii trecute, localnicii din 11 comune inundate din judeţul Galaţi au primit pături, alimente şi apă de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat. Tot în cursul nopţii, în toate localităţile afectate de inundaţii s-au aflat peste 500 de lucrători ISU, jandarmi, poliţişti, militari şi forţe ale comandamentelor locale pentru situaţii de urgenţă.

UPDATE 1. Şi la Vaslui, zeci de gospodării şi locuinţe sunt inundate, după ce, în această dimineaţă, s-a produs o viitură puternică.

Inspectoratul local pentru situaţii de urgenţă a mobilizat mai multe echipaje de pompieri pentru evacuarea apei.

Corespondentul RRA Alina Darie transmite că în jur de 50 de gospodării din satul Zorleni, localitate din apropierea municipiului Bârlad, au fost inundate; la fel, şi 15 case au fost afectate de puhoaie.

Nu au fost pierderi de vieţi omeneşti, locuitorii fiind evacuaţi la timp. ISU, dar şi voluntari, s-au aflat la faţa locului de la orele 3:00 dimineaţa şi au acţionat pentru scoaterea apei din locuinţe.

Echipele de intervenţie sunt şi acum la faţa locului. De asemenea, continuă să plouă, însă nu cu intensitate.

Cod portocaliu de inundaţii

Râuri din judeţele Galaţi şi Vaslui sunt până la ora 12:00 sub incidenţa unor avertizări cu cod galben şi portocaliu de inundaţii emise de hidrologi.

Între timp, mai multe localităţi din aceste două judeţe au fost afectate de viituri. Nouă oameni au murit, sute de persoane sunt evacuate şi foarte multe gospodării au fost distruse de ape.

Drumul naţional 25 Vameşi-Tudor Vladimirescu este în continuare inundat şi închis circulaţiei.

Autorităţile sunt în alertă şi intervin unde este nevoie, iar în zonele afectate, sinistraţii primesc apă şi mâncare.

Preluat de pe: ROMANIA – ACTUALITATI

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns