Poliţiştii au desfăşurat acțiuni suplimentare, pentru prevenirea faptelor antisociale şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice

În perioada 05 – 10 martie , poliţiştii au desfăşurat acțiuni suplimentare, pentru prevenirea faptelor antisociale şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice. Poliția buzoiană este la datorie permanent, pentru protejarea vieţii, integrităţii corporale şi a patrimoniului cetățenilor, precum şi pentru un trafic rutier în siguranță.

În perioada 05 martie – 10 martie, peste 460 de poliţişti din structurile de ordine publică, poliţie rutieră şi alte formaţiuni operative ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au acţionat pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice, suplimentar faţă de activităţile dispozitivelor curente din teren.

La acţiuni au fost angrenaţi şi jandarmi, precum şi reprezentanţi ai celorlalte instituţii cu atribuţii de control.

Poliţiştii au efectuat două razii, 156 de controale la societăţi comerciale şi unităţi de alimentaţie publică, 47 de filtre rutiere şi 13 percheziţii, în urma cărora au fost constatate 11 infracţiuni, din care 10 în flagrant şi una de natură judiciară.

De asemenea, au fost aplicate 634 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 142060 de lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de 8406 de lei.

Poliţiştii au aplicat 63 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 32 de sancţiuni prevăzute de Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite şi 31 la alte acte normative.

Pentru prevenirea accidentelor de circulație, polițiștii au desfășurat acțiuni, în urma cărora au aplicat 507 sancțiuni, ca urmare a încălcării normelor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, dintre care 7 pentru consum de alcool şi 98 pentru încălcarea regimului legal de viteză.

Ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut 12   permise de conducere şi au retras 6 de certificate de înmatriculare auto.

Din punct de vedere al combaterii criminalităţii, au fost identificate 12 persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni. 7 dintre bănuiţi au fost reţinuţi de poliţişti, iar într-un caz a fost emis mandat de arestare preventivă.

Din totalul infracţiunilor constatate, 6 sunt la regimul circulaţiei pe drumurile publice, una de natură judiciară şi două la alte genuri de infracţiuni.

Poliţiştii au pus în aplicate trei mandate de executare a pedepsei închisorii.

 

Exemple semnificative:                                                                               

Arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile după ce a comis o tâlhărie pe raza localităţii Stâlpu

Poliţiştii din cadrul Secţiei 6 poliţie rurală Merei au identificat principalii bănuiţi în cazul unei infracţiuni de tâlhărie comisă în noaptea de 15 spre 16 noiembrie a.c. pe raza localităţiii Stâlpu stabilind că este vorba despre doi localnici în vârstă de 19, respective 21 de ani.

Din primele cercetările efectuate de poliţişti încă de la data sesizării faptei s-a stabilit că în noaptea de 15 spre 16 noiembrie a.c., în jurul orei 00.00, după ce au petrecut mai mult timp într-o locaţie de pe raza municipiului Buzău, cei doi tineri au contactat un taximetrist pentru a-i duce pe raza localităţii Stâlpu, în schimbul sumei de 20 de lei.

În drumul către destinaţie cei doi localnici s-ar fi înţeles ca la coborâre să ia banii pe care conducătorul auto îi ţinea la parasolarul autovehiculului.

În momentul în care au ajuns la destinaţie, tânărul de 21 de ani a încercat să-l lovească pe taximetrist, iar pe fondul agitaţiei produse cel de 19 ani a luat banii ţinuţi la parasolar.

Prejudiciul a fost estimat la suma de 190 de lei.

Întrucât tânărul de 21 de ani este arestat într-o altă cauză, poliţiştii au luat măsura reţinerii împotriva tânărului de 19 ani.

În urma probatoriului administrat de poliţişti, procurorul de caz a dispus continuarea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunii de tâlhărie, iar instanţa de judecată a emis mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Bănuiţi de furturi, reţinuţi de poliţişti din Mărăcineni

                   În continuarea activităţilor desfăşurate de poliţiştii din cadrul Secţiei 1 poliţie rurală Mărăcineni pentru identificarea principalilor bănuiţi în cazul a două furturi din locuinţe, sesizate Poliţiei la începutul lunii martie a.c., în ziua de 7 martie a.c., a fost efectuată o percheziţie domiciliară la locuinţa unui adolescent în vârstă de 18 ani din Mărăcineni, bănuit de comiterea furturilor.

În urma activităţilor desfăşurate, la locuinţa persoanei vizate au fost găsite mai multe bunuri ce aveau caracteristicile celor reclamate ca fiind furate, ulterior fiind recunoscute de păgubiţi – un bărbat de 35 de ani şi o femeie de 61 de ani, ambii din municipiul Buzău – ca aparţinându-le.

La sediul Poliţiei au fost conduşi tânărul de 18 ani şi alţi trei consăteni ai acestuia, doi în vârstă de 16 ani, iar celălalt de 22 de ani, bănuiţi de comiterea celor două furturi.

Bunurile sustrase, estimate de proprietari la suma de 4800 de lei, au fost recuperate de poliţişti şi urmează a fi predate păgubiţilor.

Împotriva celor patru s-a luat măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore.

În urma probatoriului administrat de poliţişti instanţa de judecată a dispus continuarea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat.

 

SIGURANŢA CETĂŢENILOR, PRIORITATE A ACŢIUNILOR DESFĂŞURATE DE EFECTIVELE INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN BUZĂU ÎN PRIMELE 2 LUNI ALE ANULUI 2015

 

* Criminalitatea sesizată a scăzut cu 13% în primele 2 luni ale anului 2015 la nivelul judeţului Buzău, tendinţa de scădere fiind menţinută în ceea ce priveşte criminalitatea judiciară şi criminalitatea stradală.

* Numărul accidentelor grave de circulaţie a scăzut cu 16%, iar numărul persoanelor decedate în urma evenimentelor rutiere a scăzut cu 55,5%.

Obiectivele majore urmărite de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău în anul 2015 sunt creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri şi asigurarea resurselor umane şi a mijloacelor necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale.

În perioada analizată a scăzut nivelul criminalităţii sesizate cu 13% ( -264), pe fondul scăderii criminalităţii judiciare cu 23% (-317 ).

Infracţionalitatea contra patrimoniului a înregistrat scăderi în perioada evaluată de la 1016 la 808 ( -208).

În cadrul infracţiunilor contra patrimoniului , furturile deţin o pondere de 65 % şi se află în scădere faţă de aceeaşi perioadă 2014, de la 683 la 556 ( – 127). Pe genuri de infracţiuni furturile din locuinţe au scăzut de la 142 fapte la 136 fapte, iar furturile din auto au scăzut de la 41 la 37 ( – 4), iar furturile de componente au scăzut de la 26 la 15 ( – 11) .

Analiza situaţiei accidentelor de circulaţie înregistrată în perioada de referinţă   indică reducerea numărului persoanelor decedate cu 5, de la 9 la 4 şi o uşoară creştere a răniţilor grav de la 11 la 12.

Din punct de vedere al cauzalităţii, se remarcă menţinerea vitezei şi indisciplinei pietonale ca principale cauze generatoare de accidente de circulaţie în perioada de referinţă.

Activitatea de prevenire este orientată pentru asigurarea unui sistem integrat bazat pe atragerea de parteneri şi apropierea de comunitate şi cunoaşte o evoluţie constantă din punct de vedere calitativ.

În anul 2015, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău sunt identificate ca şi priorităţi naţionale – prevenirea infracţiunilor de furt şi prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor iar priorităţi locale prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă şi creşterea gradului de siguranţă rutieră.

 Sursa: IPJ BUZAU

Partajează şi tu pe:
Facebook Twitter Plusone Stumbleupon Delicious Tumblr Linkedin Email Print
Pin It

Lasă un răspuns